Obiad z grilla- przepis na skrzydełka i grillowanego bakłażana.
Pogoda rozpieszcza nas ostatnio, zapewniając pod dostatkiem słońca i ciepła. Sezon grillowy trwa więc w najlepsze, gdyż mamy idealne warunki do spożywania posiłków na świeżym powietrzu. Jeszcze do niedawna grill kojarzył mi się z kiełbaskami i karkówką, w późniejszym czasie okazało się, że grillowane warzywa są przepyszne i świetnie sprawdzają się w roli dodatków, jak i nawet dania głównego.
Mam dziś dla Was pomysł na obiad z grilla: przepis na skrzydełka z brązowym cukrem i grillowanego bakłażana. Przepis na skrzydełka można zmienić- dodając odrobinę musztardy (powstanie marynata musztardowo- miodowa).
Skrzydełka:
-10 skrzydełek z kurczaka (ok. 80 dkg- 1 kg)
Marynata:
-4-5 łyżek oliwy
-2-3 łyżki octu balsamicznego
-łyżka miodu
-łyżka cukru brązowego
-szczypta soli, pieprzu, chili, papryki czerwonej słodkiej Kamis
Marynowany bakłażan:
-1 bakłażan
-ząbek czosnku,
-4 łyżki oliwy
-1 łyżka soku z cytryny
-pół łyżeczki przyprawy: suszone pomidory z oliwkami Kamis
-łyżka musztardy sarepskiej Kamis
-ser: mozzarella lub żółty (np. gouda)
-tymianek Kamis do posypania
JEŻELI użyjemy przypraw bezglutenowych oraz mięsa z dobrego źródła, potrawa jest Bez glutenu.
Przygotowanie:
Skrzydełka należy umyć, osuszyć i podzielić na kawałki, czyli rozciąć w trzech miejscach. Tzw. „lotki”- najmniejsze części, nie muszą być wyrzucone- można je później dodać np. do wywaru na rosół.
Wrzucamy skrzydełka do miski i przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki łączymy razem w moździerzu. Nacieramy mięso powstałą marynatą i odstawiamy na minimum 30 min. Im dłużej skrzydełka się marynują, tym lepiej później smakują.
Rozgrzewamy grilla i układamy zamarynowane skrzydełka, najwygodniej będzie zrobić to na aluminiowej tacce do grillowania. Obracając mięso, grillujemy ok. 30 minut, w zależności od wielkości skrzydełek.
Kiedy skrzydełka się grillują, możemy przygotować bakłażana.
Po umyciu i osuszeniu, kroimy go w ok. 5 mm krążki. Aby pozbyć się charakterystycznego gorzkiego posmaku można posolić obustronnie bakłażana i odstawić na 20 minut. Po tym czasie należy go umyć i osuszyć. Osobiście tego nie robię, gdyż odpowiada mi smak bakłażana.
Czosnek kroimy drobno lub rozgniatamy w moździerzu, dodajemy musztardę. Cały czas mieszając, ostrożnie dodajemy oliwy. Po wymieszaniu wlewamy sok z cytryny oraz suszone pomidory i łączymy wszystko razem.
Smarujemy lub zalewamy bakłażana marynatą i pieczemy przez ok. 3 minuty na grillu (z obu stron).
Roztapiamy mozzarellę na grillu wykorzystując np. patelnię typu raclette. Roztopiony ser kładziemy na gotowego bakłażana i posypujemy tymiankiem (chwilę przed podaniem).
Grillowany bakłażan będzie dobrym dodatkiem do mięsa z grilla, jednak pamiętajmy także o surowych warzywach: źródle cennych witamin. U nas: rukola z pomidorkami koktajlowymi połączona z oliwą i oregano.
Smacznego!
Post powstał przy współpracy z firmą Kamis.
Artykuł sponsorowany.
Więcej przepisów znajdziecie w kategorii: Kuchnia.
Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell
you I genuinely enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
Thanks a lot!!
Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
Appreciate it! I saw similar article here: Warm blankets
Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search
Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
If you know of any please share. Cheers! I saw similar article here:
Eco product
sugar defender ingredients Sugarcoating Defender to
my day-to-day routine was among the most effective choices I’ve made for my health.
I beware about what I eat, yet this supplement adds an additional layer of assistance.
I really feel extra steady throughout the day, and my yearnings
have reduced significantly. It’s nice to have something so straightforward
that makes such a huge difference!