Pieczone placki ziemniaczane z gulaszem + sos z zielonej herbaty!

Pieczone placki ziemniaczane z gulaszem + sos z zielonej herbaty!

Placki ziemniaczane są potrawą, którą zna chyba każdy. Pierwsze przepisy na to danie pochodzą z XVII wieku! W XIX wieku były prowiantem chłopskim, z racji tanich kosztów przygotowania. Jedzono je bardzo często, zastępowały nawet chleb. Dziś placki w dalszym ciągu uwielbiane są w polskich domach, gdzie przygotowuje się je na dziesiątki różnych sposobów.

Moje ulubione danie z ziemniaków to placek po węgiersku. Dzieci wolą wersję tradycyjną, babciną: z cukrem i jogurtem naturalnym. Staram się ograniczać smażone potrawy i lubię eksperymenty w kuchni, dlatego dziś pokażę Wam placki w trochę innym wydaniu. Zapraszam na pieczone placki ziemniaczane z dodatkiem drobiowego gulaszu, z zielonej herbaty.

pieczone placki ziemniaczane
 

Składniki

Placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu
  • Masło do wysmarowania formy (chyba że jest silikonowa)

Gulasz:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Sól, pieprz, curry
  • 2 łyżeczki (lub torebki) zielonej herbaty
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • posiekana natka pietruszki- pół pęczka

Wykonanie

Placki:

Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce. Wybieramy średnie oczka, żeby nie powstała papka, a wiórki. Obraną cebulę bardzo drobno kroimy, możemy ją również zetrzeć na tarce.

pieczone placki ziemniaczane

Starte ziemniaki puszczą wodę, którą w większości trzeba wylać. Wystarczy dość mocno odcisnąć masę. Do ziemniaków dodajemy jajka, sól, pieprz, mąkę i mieszamy.

Masę ziemniaczaną przekładamy do formy na muffinki (wcześniej wysmarowanej masłem). Można również nałożyć masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe placki.

pieczone placki ziemniaczane

Placki pieczemy w 180 stopniach (góra- dół) przez ok. 25 minut (aż się zarumienią).

Gulasz:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry, smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni.

Herbatę zalewamy szklanką gorącej wody, parzymy 2-3 minuty i dodajemy napar do kurczaka. Do ¼ szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i dokładamy do duszącego się mięsa. Mieszamy do momentu zagotowania i wyłączamy gaz. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Upieczone placki wyciągamy z piekarnika, dodajemy do nich gulaszu, opcjonalnie posypujemy natką pietruszki.

Podajemy z surówką, u nas tym razem były to buraczki na ciepło.

Z podanego przepisu można zrobić 24 pieczone placki ziemniaczane w formie do muffinek lub ok 18 placków standardowych, okrągłych.

pieczone placki ziemniaczane

Jeżeli używamy przypraw pozbawionych glutenu, potrawa jest bezglutenowa.

26 thoughts on “Pieczone placki ziemniaczane z gulaszem + sos z zielonej herbaty!

  1. Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get
    my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
    If you know of any please share. Thanks! I saw similar
    text here: Warm blankets

  2. sugar defender Finding Sugar Protector has actually been a
    game-changer for me, as I’ve constantly been vigilant concerning managing my blood glucose levels.
    I currently feel equipped and certain in my capability to
    keep healthy levels, and my latest checkup have reflected this development.
    Having a trustworthy supplement to complement
    my a huge resource of convenience, and I’m absolutely thankful for the considerable
    difference Sugar Defender has actually made in my general well-being.

  3. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something which too few folks are speaking intelligently about. I am very happy I stumbled across this during my search for something regarding this.

  4. An interesting discussion is definitely worth comment. I do think that you should write more on this subject matter, it may not be a taboo matter but usually folks don’t talk about such issues. To the next! All the best.

  5. I really love your website.. Very nice colors & theme. Did you create this web site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own blog and would love to know where you got this from or exactly what the theme is called. Appreciate it!

  6. On March 15, Governor Wolf announced the lifting of extra restrictions effective April 4. Eating places are allowed to extend indoor dining to seventy five percent capability with self-certification or 50 p.c capacity without self-certification.

  7. After exploring a few of the articles on your web site, I really appreciate your way of writing a blog. I added it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please visit my website as well and tell me your opinion.

  8. I blog quite often and I truly thank you for your information. This article has really peaked my interest. I’m going to book mark your blog and keep checking for new information about once a week. I opted in for your Feed as well.

  9. Right here is the right webpage for anybody who wishes to understand this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a topic which has been discussed for many years. Wonderful stuff, just great.

  10. Right here is the right web site for anyone who really wants to find out about this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic which has been discussed for years. Excellent stuff, just great.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.