Obiad z grilla- przepis na skrzydełka i grillowanego bakłażana.
Pogoda rozpieszcza nas ostatnio, zapewniając pod dostatkiem słońca i ciepła. Sezon grillowy trwa więc w najlepsze, gdyż mamy idealne warunki do spożywania posiłków na świeżym powietrzu. Jeszcze do niedawna grill kojarzył mi się z kiełbaskami i karkówką, w późniejszym czasie okazało się, że grillowane warzywa są przepyszne i świetnie sprawdzają się w roli dodatków, jak i nawet dania głównego.
Mam dziś dla Was pomysł na obiad z grilla: przepis na skrzydełka z brązowym cukrem i grillowanego bakłażana. Przepis na skrzydełka można zmienić- dodając odrobinę musztardy (powstanie marynata musztardowo- miodowa).
Skrzydełka:
-10 skrzydełek z kurczaka (ok. 80 dkg- 1 kg)
Marynata:
-4-5 łyżek oliwy
-2-3 łyżki octu balsamicznego
-łyżka miodu
-łyżka cukru brązowego
-szczypta soli, pieprzu, chili, papryki czerwonej słodkiej Kamis
Marynowany bakłażan:
-1 bakłażan
-ząbek czosnku,
-4 łyżki oliwy
-1 łyżka soku z cytryny
-pół łyżeczki przyprawy: suszone pomidory z oliwkami Kamis
-łyżka musztardy sarepskiej Kamis
-ser: mozzarella lub żółty (np. gouda)
-tymianek Kamis do posypania
JEŻELI użyjemy przypraw bezglutenowych oraz mięsa z dobrego źródła, potrawa jest Bez glutenu.
Przygotowanie:
Skrzydełka należy umyć, osuszyć i podzielić na kawałki, czyli rozciąć w trzech miejscach. Tzw. „lotki”- najmniejsze części, nie muszą być wyrzucone- można je później dodać np. do wywaru na rosół.
Wrzucamy skrzydełka do miski i przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki łączymy razem w moździerzu. Nacieramy mięso powstałą marynatą i odstawiamy na minimum 30 min. Im dłużej skrzydełka się marynują, tym lepiej później smakują.
Rozgrzewamy grilla i układamy zamarynowane skrzydełka, najwygodniej będzie zrobić to na aluminiowej tacce do grillowania. Obracając mięso, grillujemy ok. 30 minut, w zależności od wielkości skrzydełek.
Kiedy skrzydełka się grillują, możemy przygotować bakłażana.
Po umyciu i osuszeniu, kroimy go w ok. 5 mm krążki. Aby pozbyć się charakterystycznego gorzkiego posmaku można posolić obustronnie bakłażana i odstawić na 20 minut. Po tym czasie należy go umyć i osuszyć. Osobiście tego nie robię, gdyż odpowiada mi smak bakłażana.
Czosnek kroimy drobno lub rozgniatamy w moździerzu, dodajemy musztardę. Cały czas mieszając, ostrożnie dodajemy oliwy. Po wymieszaniu wlewamy sok z cytryny oraz suszone pomidory i łączymy wszystko razem.
Smarujemy lub zalewamy bakłażana marynatą i pieczemy przez ok. 3 minuty na grillu (z obu stron).
Roztapiamy mozzarellę na grillu wykorzystując np. patelnię typu raclette. Roztopiony ser kładziemy na gotowego bakłażana i posypujemy tymiankiem (chwilę przed podaniem).
Grillowany bakłażan będzie dobrym dodatkiem do mięsa z grilla, jednak pamiętajmy także o surowych warzywach: źródle cennych witamin. U nas: rukola z pomidorkami koktajlowymi połączona z oliwą i oregano.
Smacznego!
Post powstał przy współpracy z firmą Kamis.
Artykuł sponsorowany.
Więcej przepisów znajdziecie w kategorii: Kuchnia.