Obiad z grilla- przepis na skrzydełka i grillowanego bakłażana.

Obiad z grilla- przepis na skrzydełka i grillowanego bakłażana.

Pogoda rozpieszcza nas ostatnio, zapewniając pod dostatkiem słońca i ciepła. Sezon grillowy trwa więc w najlepsze, gdyż mamy idealne warunki do spożywania posiłków na świeżym powietrzu. Jeszcze do niedawna grill kojarzył mi się z kiełbaskami i karkówką, w późniejszym czasie okazało się, że grillowane warzywa są przepyszne i świetnie sprawdzają się w roli dodatków, jak i nawet dania głównego.

Mam dziś dla Was pomysł na obiad z grilla: przepis na skrzydełka z brązowym cukrem i grillowanego bakłażana. Przepis na skrzydełka można zmienić- dodając odrobinę musztardy (powstanie marynata musztardowo- miodowa).

przepis na skrzydełka

Skrzydełka:

-10 skrzydełek z kurczaka (ok. 80 dkg- 1 kg)

Marynata:

-4-5 łyżek oliwy

-2-3 łyżki octu balsamicznego

-łyżka miodu

-łyżka cukru brązowego

-szczypta soli, pieprzu, chili, papryki czerwonej słodkiej Kamis

Marynowany bakłażan:

-1 bakłażan

-ząbek czosnku,

-4 łyżki oliwy

-1 łyżka soku z cytryny

-pół łyżeczki przyprawy: suszone pomidory z oliwkami Kamis

-łyżka musztardy sarepskiej Kamis

-ser: mozzarella lub żółty (np. gouda)

-tymianek Kamis do posypania

JEŻELI użyjemy przypraw bezglutenowych oraz mięsa z dobrego źródła, potrawa jest Bez glutenu.

Przygotowanie:

Skrzydełka należy umyć, osuszyć i podzielić na kawałki, czyli rozciąć w trzech miejscach. Tzw. „lotki”- najmniejsze części, nie muszą być wyrzucone- można je później dodać np. do wywaru na rosół.

przepis na skrzydełka

Wrzucamy skrzydełka do miski i przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki łączymy razem w moździerzu. Nacieramy mięso powstałą marynatą i odstawiamy na minimum 30 min. Im dłużej skrzydełka się marynują, tym lepiej później smakują.

Rozgrzewamy grilla i układamy zamarynowane skrzydełka, najwygodniej będzie zrobić to na aluminiowej tacce do grillowania. Obracając mięso, grillujemy ok. 30 minut, w zależności od wielkości skrzydełek.

przepis na skrzydełka

Kiedy skrzydełka się grillują, możemy przygotować bakłażana.

Po umyciu i osuszeniu, kroimy go w ok. 5 mm krążki. Aby pozbyć się charakterystycznego gorzkiego posmaku można posolić obustronnie bakłażana i odstawić na 20 minut. Po tym czasie należy go umyć i osuszyć. Osobiście tego nie robię, gdyż odpowiada mi smak bakłażana.

Czosnek kroimy drobno lub rozgniatamy w moździerzu, dodajemy musztardę. Cały czas mieszając, ostrożnie dodajemy oliwy. Po wymieszaniu wlewamy sok z cytryny oraz suszone pomidory i łączymy wszystko razem.

Smarujemy lub zalewamy bakłażana marynatą i pieczemy przez ok. 3 minuty na grillu (z obu stron).

przepis na skrzydełka

Roztapiamy mozzarellę na grillu wykorzystując np. patelnię typu raclette. Roztopiony ser kładziemy na gotowego bakłażana i posypujemy tymiankiem (chwilę przed podaniem).

przepis na skrzydełka

Grillowany bakłażan będzie dobrym dodatkiem do mięsa z grilla, jednak pamiętajmy także o surowych warzywach: źródle cennych witamin. U nas: rukola z pomidorkami koktajlowymi połączona z oliwą i oregano.

Smacznego!

Post powstał przy współpracy z firmą Kamis.

Artykuł sponsorowany.

Więcej przepisów znajdziecie w kategorii: Kuchnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.