Pieczone placki ziemniaczane z gulaszem + sos z zielonej herbaty!
Placki ziemniaczane są potrawą, którą zna chyba każdy. Pierwsze przepisy na to danie pochodzą z XVII wieku! W XIX wieku były prowiantem chłopskim, z racji tanich kosztów przygotowania. Jedzono je bardzo często, zastępowały nawet chleb. Dziś placki w dalszym ciągu uwielbiane są w polskich domach, gdzie przygotowuje się je na dziesiątki różnych sposobów.
Moje ulubione danie z ziemniaków to placek po węgiersku. Dzieci wolą wersję tradycyjną, babciną: z cukrem i jogurtem naturalnym. Staram się ograniczać smażone potrawy i lubię eksperymenty w kuchni, dlatego dziś pokażę Wam placki w trochę innym wydaniu. Zapraszam na pieczone placki ziemniaczane z dodatkiem drobiowego gulaszu, z zielonej herbaty.
Składniki
Placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- Pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu
- Masło do wysmarowania formy (chyba że jest silikonowa)
Gulasz:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- Sól, pieprz, curry
- 2 łyżeczki (lub torebki) zielonej herbaty
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- posiekana natka pietruszki- pół pęczka
Wykonanie
Placki:
Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce. Wybieramy średnie oczka, żeby nie powstała papka, a wiórki. Obraną cebulę bardzo drobno kroimy, możemy ją również zetrzeć na tarce.
Starte ziemniaki puszczą wodę, którą w większości trzeba wylać. Wystarczy dość mocno odcisnąć masę. Do ziemniaków dodajemy jajka, sól, pieprz, mąkę i mieszamy.
Masę ziemniaczaną przekładamy do formy na muffinki (wcześniej wysmarowanej masłem). Można również nałożyć masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe placki.
Placki pieczemy w 180 stopniach (góra- dół) przez ok. 25 minut (aż się zarumienią).
Gulasz:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry, smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni.
Herbatę zalewamy szklanką gorącej wody, parzymy 2-3 minuty i dodajemy napar do kurczaka. Do ¼ szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i dokładamy do duszącego się mięsa. Mieszamy do momentu zagotowania i wyłączamy gaz. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Upieczone placki wyciągamy z piekarnika, dodajemy do nich gulaszu, opcjonalnie posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z surówką, u nas tym razem były to buraczki na ciepło.
Z podanego przepisu można zrobić 24 pieczone placki ziemniaczane w formie do muffinek lub ok 18 placków standardowych, okrągłych.
Jeżeli używamy przypraw pozbawionych glutenu, potrawa jest bezglutenowa.
Uwielbiam placki ziemniaczane, ale najbardziej te, które robi mój mąż 😀
Dobrze Ci! Ja mam cichą nadzieję, że chociaż jeden z moich synów zostanie szefem kuchni i będzie gotował matce 😀
No brzmi pysznie
dtmhtt
60h7y0
If you are going for most excellent contents like me,
only pay a visit this website everyday because it
offers feature contents, thanks!
Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get
my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
If you know of any please share. Thanks! I saw similar
text here: Warm blankets
People with water fingers are in tune with their feelings, intuition, and psychic talents.