Pieczone placki ziemniaczane z gulaszem + sos z zielonej herbaty!

Pieczone placki ziemniaczane z gulaszem + sos z zielonej herbaty!

Placki ziemniaczane są potrawą, którą zna chyba każdy. Pierwsze przepisy na to danie pochodzą z XVII wieku! W XIX wieku były prowiantem chłopskim, z racji tanich kosztów przygotowania. Jedzono je bardzo często, zastępowały nawet chleb. Dziś placki w dalszym ciągu uwielbiane są w polskich domach, gdzie przygotowuje się je na dziesiątki różnych sposobów.

Moje ulubione danie z ziemniaków to placek po węgiersku. Dzieci wolą wersję tradycyjną, babciną: z cukrem i jogurtem naturalnym. Staram się ograniczać smażone potrawy i lubię eksperymenty w kuchni, dlatego dziś pokażę Wam placki w trochę innym wydaniu. Zapraszam na pieczone placki ziemniaczane z dodatkiem drobiowego gulaszu, z zielonej herbaty.

pieczone placki ziemniaczane
 

Składniki

Placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu
  • Masło do wysmarowania formy (chyba że jest silikonowa)

Gulasz:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Sól, pieprz, curry
  • 2 łyżeczki (lub torebki) zielonej herbaty
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • posiekana natka pietruszki- pół pęczka

Wykonanie

Placki:

Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce. Wybieramy średnie oczka, żeby nie powstała papka, a wiórki. Obraną cebulę bardzo drobno kroimy, możemy ją również zetrzeć na tarce.

pieczone placki ziemniaczane

Starte ziemniaki puszczą wodę, którą w większości trzeba wylać. Wystarczy dość mocno odcisnąć masę. Do ziemniaków dodajemy jajka, sól, pieprz, mąkę i mieszamy.

Masę ziemniaczaną przekładamy do formy na muffinki (wcześniej wysmarowanej masłem). Można również nałożyć masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe placki.

pieczone placki ziemniaczane

Placki pieczemy w 180 stopniach (góra- dół) przez ok. 25 minut (aż się zarumienią).

Gulasz:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry, smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni.

Herbatę zalewamy szklanką gorącej wody, parzymy 2-3 minuty i dodajemy napar do kurczaka. Do ¼ szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i dokładamy do duszącego się mięsa. Mieszamy do momentu zagotowania i wyłączamy gaz. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Upieczone placki wyciągamy z piekarnika, dodajemy do nich gulaszu, opcjonalnie posypujemy natką pietruszki.

Podajemy z surówką, u nas tym razem były to buraczki na ciepło.

Z podanego przepisu można zrobić 24 pieczone placki ziemniaczane w formie do muffinek lub ok 18 placków standardowych, okrągłych.

pieczone placki ziemniaczane

Jeżeli używamy przypraw pozbawionych glutenu, potrawa jest bezglutenowa.

3 thoughts on “Pieczone placki ziemniaczane z gulaszem + sos z zielonej herbaty!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.