Pieczone placki ziemniaczane z gulaszem + sos z zielonej herbaty!

Pieczone placki ziemniaczane z gulaszem + sos z zielonej herbaty!

Placki ziemniaczane są potrawą, którą zna chyba każdy. Pierwsze przepisy na to danie pochodzą z XVII wieku! W XIX wieku były prowiantem chłopskim, z racji tanich kosztów przygotowania. Jedzono je bardzo często, zastępowały nawet chleb. Dziś placki w dalszym ciągu uwielbiane są w polskich domach, gdzie przygotowuje się je na dziesiątki różnych sposobów.

Moje ulubione danie z ziemniaków to placek po węgiersku. Dzieci wolą wersję tradycyjną, babciną: z cukrem i jogurtem naturalnym. Staram się ograniczać smażone potrawy i lubię eksperymenty w kuchni, dlatego dziś pokażę Wam placki w trochę innym wydaniu. Zapraszam na pieczone placki ziemniaczane z dodatkiem drobiowego gulaszu, z zielonej herbaty.

pieczone placki ziemniaczane
 

Składniki

Placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • Pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu
  • Masło do wysmarowania formy (chyba że jest silikonowa)

Gulasz:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Sól, pieprz, curry
  • 2 łyżeczki (lub torebki) zielonej herbaty
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • posiekana natka pietruszki- pół pęczka

Wykonanie

Placki:

Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce. Wybieramy średnie oczka, żeby nie powstała papka, a wiórki. Obraną cebulę bardzo drobno kroimy, możemy ją również zetrzeć na tarce.

pieczone placki ziemniaczane

Starte ziemniaki puszczą wodę, którą w większości trzeba wylać. Wystarczy dość mocno odcisnąć masę. Do ziemniaków dodajemy jajka, sól, pieprz, mąkę i mieszamy.

Masę ziemniaczaną przekładamy do formy na muffinki (wcześniej wysmarowanej masłem). Można również nałożyć masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe placki.

pieczone placki ziemniaczane

Placki pieczemy w 180 stopniach (góra- dół) przez ok. 25 minut (aż się zarumienią).

Gulasz:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry, smażymy na oleju, na rozgrzanej patelni.

Herbatę zalewamy szklanką gorącej wody, parzymy 2-3 minuty i dodajemy napar do kurczaka. Do ¼ szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i dokładamy do duszącego się mięsa. Mieszamy do momentu zagotowania i wyłączamy gaz. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Upieczone placki wyciągamy z piekarnika, dodajemy do nich gulaszu, opcjonalnie posypujemy natką pietruszki.

Podajemy z surówką, u nas tym razem były to buraczki na ciepło.

Z podanego przepisu można zrobić 24 pieczone placki ziemniaczane w formie do muffinek lub ok 18 placków standardowych, okrągłych.

pieczone placki ziemniaczane

Jeżeli używamy przypraw pozbawionych glutenu, potrawa jest bezglutenowa.

8 thoughts on “Pieczone placki ziemniaczane z gulaszem + sos z zielonej herbaty!

  1. Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get
    my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
    If you know of any please share. Thanks! I saw similar
    text here: Warm blankets

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.