Muffinki jajeczne- pomysł na śniadanie.
Szukając nietypowych propozycji śniadaniowych trafiłam na muffinki jajeczne.
Spróbowałam, bo miałam chęć na coś nowego, lecz nie spodziewałam się, że są tak dobre. Jest to genialny pomysł dla osób, które lubią, gdy śniadanie robi się prawie „samo”.
Składniki:
- 4- 5 jajek
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 3 plasterki żółtego sera
- 5 plasterków szynki
- 0,5 papryki czerwonej
- kawałek ogórka
To produkty, które akurat miałam pod ręką. Tak naprawdę możecie wykorzystać wszystko, na co macie ochotę. U mnie z reguły 4 pierwsze składniki pojawiają się zawsze, reszta jest różna. Muffinki jajeczne z pieczarkami, brokułami, szpinakiem, smakują równie dobrze.
Brak zawartości mąki jest plusem dla osób, które są na diecie bezglutenowej.
Jak robimy muffinki jajeczne?
- Jajka mieszamy z mlekiem, ziołami oraz przyprawami.
Resztę produktów kroimy w kosteczkę i wkładamy je do formy na muffinki- najlepiej silikonowej, będzie wygodniejsza. Zalewamy nasze składniki masą jajeczną. - Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 20-25 minut.
- Gotowe muffinki przekładamy na talerzyk i posypujemy świeżym szczypiorkiem. Z podanych składników wychodzi 6 sztuk muffinek.
Smacznego!
mniamu 🙂
Oj tak 😀
Super szybkie śniadanie 🙂 Ja dodaję jeszcze kaszę 😀
Pomysłowe! Muszę wypróbować 🙂
Bardzo dziękuję, prosty przepis, na pewno wypróbuję 🙂