Kotlety z piersi kurczaka w cieście, z warzywami! Szybki, bezglutenowy obiad!
Hejże, hej!
Ostatnio na blogu pojawił się przepis na bezglutenowy deser: muffinki. Dziś mam dla Was propozycję na szybki bezglutenowy obiad: kotlety z piersi kurczaka i warzywami, w cieście naleśnikowym. Nie wymagają wielu składników, bo tak naprawdę do kotletów wystarczy ciasto i filet z kurczaka. Ja dodaję jeszcze warzywa, wtedy kotlety smakują o niebo lepiej.
Składniki, które będą nam potrzebne:
Ciasto:
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kotlety:
- 2 piersi z kurczaka
- papryka czerwona
- 2 średnie pieczarki
- pół ogórka zielonego
- posiekana natka pietruszki
Surówka:
- 2 marchewki
- korzeń chrzanu (nieduży)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Wykonanie:
Zaczynamy od surówki. Marchewkę i chrzan (po umyciu oraz obraniu) ścieramy na tarce, dodajemy jogurt naturalny i przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy.
Kolej na ciasto. Jajka mieszamy z mlekiem, później stopniowo dokładamy mąki. Kokosową dodaję na samym końcu, jeżeli ciasto robi się za gęste- dolewam mleka. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać śmietanę. Przyprawiamy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w małą kostkę. Przyprawiamy według uznania. Ja dodaję curry, czosnek granulowany, pieprz i zioła.
Paprykę, ogórka, pieczarki- kroimy (po wcześniejszym umyciu) w kostkę.
Warzywa i doprawione filety z kurczaka dodajemy do ciasta i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy raz jeszcze.
Kotleciki nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy na oleju kokosowym (z dwóch stron, aż się zarumienią). Podajemy z wcześniej przygotowaną surówką.
Smacznego!
Inne przepisy znajdziecie w KUCHNI.