Papryka faszerowana mięsem i ryżem.

Papryka faszerowana mięsem i ryżem.

Końcówka lata i czas jesieni to idealny moment na przygotowywanie sezonowych potraw z papryki. Jej ceny nie są wygórowane, wszędzie można ją kupić i co najważniejsze: w tym okresie jest najsmaczniejsza. Można z niej zrobić mnóstwo kolorowych i odżywczych dań. Papryka doskonale nadaje się do jedzenia zarówno na zimno, jak i na ciepło. Dziś przepis na paprykowe danie z piekarnika, mianowicie papryka faszerowana mięsem i ryżem.

papryka faszerowana

Składniki, które będą nam potrzebne:
  • 6 średnich papryk
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 150 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ostrej i łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • 6 plasterków żółtego sera lub mozzarelli
  • 2 łyżki masła + do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • 1/2 szklanki wody
  • posiekana natka pietruszki i szczypiorek (po 1/2 pęczka)
Wykonanie:
  1. Papryki myjemy, osuszamy, ścinamy wierzchy i wydrążamy środki. Warto jeszcze raz je przemyć, by pozbyć się pestek.
  2. Ryż gotujemy, w zależności od rodzaju ok 10-15 minut. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy na rozgrzane, na patelni masło. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodajemy do niej posiekany ząbek czosnku, a po chwili również mięso. Wszystko razem podsmażamy.
  3. Do miski wrzucamy ugotowany i odsączony ryż, podsmażone wcześniej i ostudzone mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką oraz oregano. Dodajemy jajko i posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem dokładnie mieszamy.
  4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wydrążone papryki napełniamy przygotowanym farszem, przykrywamy ściętym wcześniej wierzchem i ustawiamy w naczyniu. Żeby stały prosto i się nie wywracały, możemy je delikatnie ściąć na dole. Do naczynia dolewamy 1/2 szklanki wody.
  5. Papryki pieczemy ok 30 minut, pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. (Można je przykryć folią aluminiową). Po tym czasie odkrywamy naczynie i na każdą paprykę kładziemy plasterek sera (pod ścięty wierzch). Bez przykrycia pieczemy jeszcze 5-10 minut, by ser się rozpuścił.
  6. Upieczone papryki posypujemy szczypiorkiem, bądź natką pietruszki, wszystko zależy od Waszego gustu.

Papryka faszerowana nie jest bardzo pracochłonna, ponieważ przygotowanie jej bez pieczenia zajmie Wam jakieś 15- 20 minut. W moim domu papryki goszczą na stole jako obiad lub obiado- kolacja. Jest to przepis bezglutenowy, o ile mięso pochodzi ze sprawdzonego, zaufanego źródła i używacie przypraw bezglutenowych.

Smacznego!

2 thoughts on “Papryka faszerowana mięsem i ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.