Papryka faszerowana mięsem i ryżem.
Końcówka lata i czas jesieni to idealny moment na przygotowywanie sezonowych potraw z papryki. Jej ceny nie są wygórowane, wszędzie można ją kupić i co najważniejsze: w tym okresie jest najsmaczniejsza. Można z niej zrobić mnóstwo kolorowych i odżywczych dań. Papryka doskonale nadaje się do jedzenia zarówno na zimno, jak i na ciepło. Dziś przepis na paprykowe danie z piekarnika, mianowicie papryka faszerowana mięsem i ryżem.
Składniki, które będą nam potrzebne:
- 6 średnich papryk
- 40 dag mięsa mielonego
- 150 g ryżu
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- łyżeczka ostrej i łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka oregano
- 6 plasterków żółtego sera lub mozzarelli
- 2 łyżki masła + do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- 1/2 szklanki wody
- posiekana natka pietruszki i szczypiorek (po 1/2 pęczka)
Wykonanie:
- Papryki myjemy, osuszamy, ścinamy wierzchy i wydrążamy środki. Warto jeszcze raz je przemyć, by pozbyć się pestek.
- Ryż gotujemy, w zależności od rodzaju ok 10-15 minut. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy na rozgrzane, na patelni masło. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodajemy do niej posiekany ząbek czosnku, a po chwili również mięso. Wszystko razem podsmażamy.
- Do miski wrzucamy ugotowany i odsączony ryż, podsmażone wcześniej i ostudzone mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką oraz oregano. Dodajemy jajko i posiekaną natkę pietruszki, wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wydrążone papryki napełniamy przygotowanym farszem, przykrywamy ściętym wcześniej wierzchem i ustawiamy w naczyniu. Żeby stały prosto i się nie wywracały, możemy je delikatnie ściąć na dole. Do naczynia dolewamy 1/2 szklanki wody.
- Papryki pieczemy ok 30 minut, pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. (Można je przykryć folią aluminiową). Po tym czasie odkrywamy naczynie i na każdą paprykę kładziemy plasterek sera (pod ścięty wierzch). Bez przykrycia pieczemy jeszcze 5-10 minut, by ser się rozpuścił.
- Upieczone papryki posypujemy szczypiorkiem, bądź natką pietruszki, wszystko zależy od Waszego gustu.
Papryka faszerowana nie jest bardzo pracochłonna, ponieważ przygotowanie jej bez pieczenia zajmie Wam jakieś 15- 20 minut. W moim domu papryki goszczą na stole jako obiad lub obiado- kolacja. Jest to przepis bezglutenowy, o ile mięso pochodzi ze sprawdzonego, zaufanego źródła i używacie przypraw bezglutenowych.
Smacznego!
Uwielbiam to danie! 🙂