Smaczna, szybka i zdrowa przekąska- batony owsiane z truskawkami.
Dbasz o swoją dietę i unikasz kalorycznych przekąsek nafaszerowanych cukrem? Nie masz czasu na spędzanie dużej ilości czasu w kuchni? Myślisz, że wszystkie przekąski są tuczące i niezdrowe? Jednocześnie czujesz, że ciągnie Cię do słodyczy?
Właśnie dla Ciebie zamieszczam dziś przepis na batony owsiane, jest to szybka i zdrowa przekąska. Są to batony, które stanowią idealną alternatywę dla szybkich przekąsek w ciągu dnia. Mogą również być dobrą propozycją na drugie śniadanie, niezależnie od
tego czy jesteś w domu, czy też w pracy. Jeżeli ćwiczysz systematycznie, warto dodać do składu batonów także białko dla sportowców. Taką przekąskę można spożywać zarówno przed, jak i po treningu.
tego czy jesteś w domu, czy też w pracy. Jeżeli ćwiczysz systematycznie, warto dodać do składu batonów także białko dla sportowców. Taką przekąskę można spożywać zarówno przed, jak i po treningu.
Przed: podnosi poziom węglowodanów i energii. Po treningu: uzupełnia węglowodany oraz białka, a także odbudowuje mięśnie.
Brak Ci czasu? Nie przejmuj się, przekąskę, którą chcę Ci dziś polecić, robi się naprawdę szybko. Samo wymieszanie składników trwa chwilę, a potem wystarczy tylko schłodzić wszystko w lodówce. Co więcej, potrzebujemy tylko jednej miski, więc nawet nie trzeba później dużo zmywać 🙂
Potrzebujemy:
- 200 g masła orzechowego (poszukaj takiego, który w składzie nie ma cukru i soli- u mnie Primavika)
- 200 g płatków owsianych (tradycyjnych lub bezglutenowych)
- 15 g melasy (może być miód)
- 15 g liofilizowanych truskawek
- 100 ml mleka (zwierzęce lub roślinne)
Opcjonalnie:
odżywka białkowa dla sportowców.
Przygotowanie:
- W misce mieszamy masło orzechowe z melasą (lub miodem).
- Wrzucamy płatki owsiane, mieszamy (najlepiej będzie zrobić to ręką).
- Dodajemy mleko i ponownie mieszamy.
- Na sam koniec wsypujemy liofilizowane truskawki i delikatnie łączymy z resztą składników.
- Keksówkę o wymiarach 30 x 15 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej przygotowaną masę, równo ją rozprowadzając i lekko dociskając.
- Formę wstawiamy do lodówki, celem schłodzenia. Minimum 3 godziny.
- Kiedy już wyciągniemy naszą schłodzoną masę, możemy ją pokroić. Najlepiej będzie, kiedy pokroimy ją w prostokąty. Batony należy przechowywać w lodówce, wtedy są długo świeże (nawet do 2 tygodni!).
Z podanego przepisu wychodzi ok 10 batonów.
Wartości odżywcze (1 szt.):
- Kcal: 213,95
- Białko: 2,4 g
- Węglowodany: 8,25 g
- Tłuszcze: 0,6 g
Przepis nie jest ani trudny, ani czasochłonny. Tanio, szybko, smacznie i zdrowo. Czego chcieć więcej? Przygotowujecie takie przekąski sami w domu? Jakie składniki dodajecie?
W naszym domu są różne wariacje na temat tego typu przekąsek. Jesteście ciekawi innych wersji?
Nono, na pewno pyszne. Ja się ostatnio zajadam batonami z kaszy jaglanej też dobra opcja 🙂
Z kaszy jeszcze nie próbowałam, ale mam zamiar 🙂
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.
Hello there, I discovered your blog via Google while searching for a similar topic, your web site
got here up, it appears to be like good. I have bookmarked it
in my google bookmarks.
Hello there, just turned into alert to your weblog
through Google, and found that it is really informative.
I’m gonna be careful for brussels. I’ll be grateful should
you proceed this in future. Lots of people will be benefited out of your writing.
Cheers!!
Hey there! Do you know if they make any plugins
to help with SEO? I’m trying to get my site to
rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
gains. If you know of any please share. Kudos! I saw similar text here:
Eco blankets