Smaczna, szybka i zdrowa przekąska- batony owsiane z truskawkami.
Dbasz o swoją dietę i unikasz kalorycznych przekąsek nafaszerowanych cukrem? Nie masz czasu na spędzanie dużej ilości czasu w kuchni? Myślisz, że wszystkie przekąski są tuczące i niezdrowe? Jednocześnie czujesz, że ciągnie Cię do słodyczy?
Właśnie dla Ciebie zamieszczam dziś przepis na batony owsiane, jest to szybka i zdrowa przekąska. Są to batony, które stanowią idealną alternatywę dla szybkich przekąsek w ciągu dnia. Mogą również być dobrą propozycją na drugie śniadanie, niezależnie od
tego czy jesteś w domu, czy też w pracy. Jeżeli ćwiczysz systematycznie, warto dodać do składu batonów także białko dla sportowców. Taką przekąskę można spożywać zarówno przed, jak i po treningu.
tego czy jesteś w domu, czy też w pracy. Jeżeli ćwiczysz systematycznie, warto dodać do składu batonów także białko dla sportowców. Taką przekąskę można spożywać zarówno przed, jak i po treningu.
Przed: podnosi poziom węglowodanów i energii. Po treningu: uzupełnia węglowodany oraz białka, a także odbudowuje mięśnie.
Brak Ci czasu? Nie przejmuj się, przekąskę, którą chcę Ci dziś polecić, robi się naprawdę szybko. Samo wymieszanie składników trwa chwilę, a potem wystarczy tylko schłodzić wszystko w lodówce. Co więcej, potrzebujemy tylko jednej miski, więc nawet nie trzeba później dużo zmywać 🙂
Potrzebujemy:
- 200 g masła orzechowego (poszukaj takiego, który w składzie nie ma cukru i soli- u mnie Primavika)
- 200 g płatków owsianych (tradycyjnych lub bezglutenowych)
- 15 g melasy (może być miód)
- 15 g liofilizowanych truskawek
- 100 ml mleka (zwierzęce lub roślinne)
Opcjonalnie:
odżywka białkowa dla sportowców.
Przygotowanie:
- W misce mieszamy masło orzechowe z melasą (lub miodem).
- Wrzucamy płatki owsiane, mieszamy (najlepiej będzie zrobić to ręką).
- Dodajemy mleko i ponownie mieszamy.
- Na sam koniec wsypujemy liofilizowane truskawki i delikatnie łączymy z resztą składników.
- Keksówkę o wymiarach 30 x 15 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej przygotowaną masę, równo ją rozprowadzając i lekko dociskając.
- Formę wstawiamy do lodówki, celem schłodzenia. Minimum 3 godziny.
- Kiedy już wyciągniemy naszą schłodzoną masę, możemy ją pokroić. Najlepiej będzie, kiedy pokroimy ją w prostokąty. Batony należy przechowywać w lodówce, wtedy są długo świeże (nawet do 2 tygodni!).
Z podanego przepisu wychodzi ok 10 batonów.
Wartości odżywcze (1 szt.):
- Kcal: 213,95
- Białko: 2,4 g
- Węglowodany: 8,25 g
- Tłuszcze: 0,6 g
Przepis nie jest ani trudny, ani czasochłonny. Tanio, szybko, smacznie i zdrowo. Czego chcieć więcej? Przygotowujecie takie przekąski sami w domu? Jakie składniki dodajecie?
W naszym domu są różne wariacje na temat tego typu przekąsek. Jesteście ciekawi innych wersji?
Nono, na pewno pyszne. Ja się ostatnio zajadam batonami z kaszy jaglanej też dobra opcja 🙂
Z kaszy jeszcze nie próbowałam, ale mam zamiar 🙂