Karpatka- jak zrobić ją samemu, bez gotowców? Przepis.

Karpatka- jak zrobić ją samemu, bez gotowców? Przepis.

Zawsze twierdziłam, że karpatka jest trudnym do przyrządzenia ciastem. Jakże się myliłam!
Wystarczyło zrobić ją raz, potem drugi i kolejny. Okazało się, że karpatka nie jest kapryśna i zawsze wychodzi idealna. Początkowo przekładałam ją kupnym kremem, potem robiłam go z budyniu. W końcu postanowiłam krem przyrządzić sama. Dziś podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem.

Karpatka

Składniki:


Ciasto parzone
1 szklanka wody (250 ml),
150 g masła (lub margaryny)
5 średnich jajek
1 szklanka mąki pszennej

Krem budyniowy
3 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej (60 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii

Przygotowanie:
Ciasto:
Wodę zagotować z masłem, ściągnąć garnek z palnika i dodać mąkę, szybko mieszając. Gotować (stale mieszając) przez ok 2 minuty, aż jednolita masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudzić. Ciasto miksować, dodawać pojedynczo jajka.
Dzielimy masę na 2 części. Blaszkę smarujemy masłem, oprószamy mąką. (Można też wysmarować blachę masłem i położyć papier do pieczenia). Pierwszą część ciasta rozprowadzamy cienko na blasze. Pieczemy w 180 stopniach C, przez 30 minut.
Później w taki sam sposób pieczemy pozostałą, drugą część ciasta.

Krem: 
2 szklanki mleka zagotować razem z cukrem. Do pozostałej szklanki mleka dodać mąki wraz z ziarenkami z laski wanilii i dobrze wymieszać. Dodać tę mieszankę do gotującego się mleka, wciąż mieszając, by uniknąć grudek. Gotować przez ok 1 minutę. Ostudzić.

Trochę bardziej kaloryczna wersja tego kremu zawiera jeszcze 200 g masła. (Masło miksuje się na puszystą pianę. Do niego dodaje się stopniowo zimny budyń, dalej miksując.) Ja jednak preferuję wersję mniej maślaną.
Ostatnio robiłam mniej słodką karpatkę i zamiast mleka krowiego dałam sojowe. Wyszło pysznie!

Łączenie:
Na jednej części ciasta rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugą częścią upieczonego parzonego ciasta, lekko dociskając. Posypać cukrem pudrem.

karpatka

Gotowe. Karpatka najlepiej smakuje schłodzona, podawana drugiego dnia.

karpatka

Inne ciasta znajdziecie TUTAJ.

5 thoughts on “Karpatka- jak zrobić ją samemu, bez gotowców? Przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.