Paprykarz wegetariański- pomysł na szybką przekąskę.
Moje miasto Szczecin znane jest między innymi z paprykarza szczecińskiego. Jako rodowita Szczecinianka przyznaję, uwielbiam paprykarz. Skład tego produktu bywa jednak różny, niekiedy odstrasza…
W paczce, którą otrzymałam od Primaviki, był między innymi paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną (wegetariański i bezglutenowy).
Na blogu pojawił znajdziecie przepis na zdrowe batoniki energetyczne, z dodatkiem masła orzechowego bez soli i cukru, znajdziecie go TUTAJ.
Skład:
woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 19,5%, kasza jaglana 17%, teksturowane białko sojowe, cebula, marchew 8,5%, przyprawy (zawierają: seler), skrobia kukurydziana, sól, seler, pietruszka, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.
Produkt może zawierać sezam i gorczycę.
Produkt może zawierać sezam i gorczycę.
Paprykarz jest idealny na standardowe kanapki, ale nie tylko. Można kombinować z wariantami podania, nie stojąc zbyt długo w kuchni 😉
Jeżeli macie więcej czasu spróbujcie dać paprykarz jako farsz do wegetariańskich sajgonek. Wystarczy zawinąć go w papier ryżowy i smażyć w głębokim tłuszczu albo upiec w piekarniku.
U mnie wegetariański paprykarz króluje podany w tortilli.
Przed zawinięciem tortilli lub naleśnika warto jest dodać posiekanej cebulki i ogórka kiszonego. Mistrzostwo!
Lubicie paprykarz? 🙂
Artykuł sponsorowany.